Kinyitottam egy üveg vadalmás fermentált káposztát, és mivel volt otthon friss saláta, répa és főtt cékla, gondoltam összedobok belőlük egy salátát. Sokszor kérdezik tőlem, mire lehet a fermentált zöldségeket használni, többek között ilyen gyors receptekhez, amikor a téli saláták kicsit ízetlenek, a fermentált hozzávalók megtöltik élettel.
A májat sokkal izgalmasabbá lehet tenni, ha egy kis édessel van glazúrozva, ezért elővettem egy régi ajándékot, amit egyik barátnőmtől, a Hotel Palota cukrászától kaptam.
Kiss Kata gyógynövényszirupja:
*szurokfű
*kakukkfű
*csalán
*szederlevél
*körömvirág
*macskagyökér
RECEPT
A szívektől megszabadított csirkemájat lassú tűzön, vaj és olivaolaj keverékén sütöm. A sütési idő kb. 15 perc, ezalatt átsülnek, de puhák, omlósak maradnak. Az utolsó percben sózom, és amikor a só is átjárta, rácsorgatom a gyógynövényszirupot.
A körethez felvágtam a fejes salátát,lereszeltem a sárgarépát, és apróra vágott vadalmás káposzta fermenttel kevertem össze.
VEGÁN VÁLTOZAT
Olívaolajon pirítok kockára vágott tofut, melyet kurkumával, szójaszósszal, csilivel fűszerezek, a végén megcsorgatva gyógynövénysziruppal.
VINAIGRETTE
Minden saláta készítésénél egy alapszósszal dolgozok, amiben mustár, olívaolaj, házi almaecet elegye van kb. 1:0,5:1 arányban. Ha jól összekevered, homogén, krémes szószt kapsz, ami nagyon szépen átjárja a salátádat.
Nincs más hátra, mint tálalni: a színes, fermentált zöldségektől vidám salátaágyon boldogan csücsül a máj, amire friss zamatos turbolya került a kertből. Ánizsos aromája kiválóan kiegészíti a keleties ízvilágú ételeket, és az ilyen hirtelen jött vacsikat is feldobja.
A zamatos turbolya magas flavonoid- és C-vitamin-tartalma miatt természetes antioxidáns.
Gyűjtését nem ajánlom kezdőknek, mert összekeverhető a foltos bürökkel!