GAZTRONÓMIA

Amikor beköltöztünk erdei házikónkba, lelkesen fogtam bele a kertészkedésbe, ám hamar jött a kijózanító felismerés, hogy a túlburjánzó, mindenféle vadzöldek mellett labdába sem rúgnak a kultúrnövények és magok. Eleve itt éltek már előttünk is, sokkal erőteljesebbek, gyorsabban fejlődnek, gondozás nélkül is nőnek, mint ‘a gaz’…
Lassan, évszakról-évszakra megismertem a bennünket körülvevő, ehető vadnövényeket, kísérletezek velük a konyhámban, miközben csodás barátokra leltem a profi vadnövény szakértők között is, akikhez mindig fordulhatok tanácsért.

🌳💚Ha érdekel, milyen az ehető erdő, tartsatok velem, vaduljunk együtt!

Gálik Judit

GAZTRONÓMIA HÍRMORZSÁK FELIRATKOZÁS


FERMENTÁLÓS WORKSHOPOK

VADNÖVÉNYES FERMENTÁLÁS

FEBRUÁR-MÁRCIUS-ÁPRILIS

Amikor végre alábbhagy a hőség és fellélegzünk, az erdőbe pedig hűvös, tiszta illattal érkezik meg az ősz, akkor eljött a fermentumok téli elrakásának ideje.

Most fogjuk feltölteni a kamrát csodás fermentumokkal, amihez kihasználjuk a szeptemberi ehető vadnövények zsenge leveleit. Kökény, vadalma, podagrafű, zamatos turbolya, mezei sóska várja, hogy a zöldségek hűséges társa legyen.

Vadnövényes fermentálásunk alkalmával teszünk egy rövid sétát erdőn-mezőn, begyűjtjük a növényeket, mesélek is róluk, majd kényelmes fotelekben, házi szörpöt szürcsölve meghallgathatsz egy lényegretörő, informatív előadást a fermentálás folyamatáról, az egészségre gyakorolt hatásáról, a hibafaktorokról.

Felvértezve a legfontosabb tudnivalókkal, elkészítünk egy zöldségmixet, amiből minden résztvevő hazavihet egy 0,7l-es üveggel.

Amit hoznod kell magaddal: zárt cipő, kullancsriasztó.

Amit adok: minden felszerelést biztosítok a fermentáláshoz, egy 0,7l-es üveget tele színes zöldségekkel vihetsz majd haza magaddal!

A workshop után már otthon is bátran belevághatsz a saját íz-, és zöldségkombinációd megalkotásába.

A séta és a fermentálás ideje: 2-3 óra, de mivel én nem sietek sehova, válaszolok minden felmerülő kérdésre, barátkozunk, beszélgetünk, ahogy az a korábbi eseményeken is volt, és milyen jó volt…

Az időpontokról: február-március-április folyamán ismétlődő események lesznek, mivel egyéb elfoglaltságaink mellé tudom csak beilleszteni ezeket az alkalmakat, sajnos nem mindig tudok hétvégi/szombati napot megjelölni, de hátha valakinek a hétköznap is jó.

A workshop adomány alapú, ajánlott adomány 3500Ft/fő, de barterezhetünk is, ha van valami terméked, kérdezz meg, hátha pont örülnék neki: méz, házi tojás, házi sajt …stb.

Gyerekkel és jól nevelt kutyával is érkezhetsz, de ha nem szeretnéd a figyelmed megosztani, inkább érkezz egyedül, vagy hozz magaddal kísérőt!

HELYSZÍN: Dél-balaton, Lengyeltóti. Ennél pontosabbat nem tudok írni, mert a gps nem fog téged idevezetni, körbevisz a hegyen, ahonnan nem tudsz majd lejönni, ezért ha jelentkezel, emailben küldök neked egy térképet, amivel gond nélkül megtalálod erdei házikónkat!

Messziről érkeznél? Nálunk meg is szállhatsz, kérdezz, érdeklődj bátran!

Ha nagyon szeretnél jönni, de az időpontok nem jó neked, kérj privát időpontot!
Várunk szeretettel erdei otthonunkban!

Jelentkezés:
E-mail: gaztronomia.balaton@gmail.com
Telefon: 06 30 8800408

8ee6317e-7663-4d3b-b055-7a883c9fb742
209d9582-29d2-4598-bed9-e8edcb8b5f66
f36a97d5-4adc-4472-91bb-21ce94727ac2
223a7b52-9c86-486a-8719-12e06191cc1f
091b454f-3ffa-45b2-86d5-71ef3122d3e3
cec456aa-b027-41bf-869a-53b112d82476
145797f4-8db4-4df9-8026-26de0c161ac1
b7435e2d-fef1-41b5-8b87-816720d16580

Írásaim, feljegyzések, receptek, tapasztalatok, praktikák...

Fermentálás ovisokkal

Szorgos kiskezekkel gyártottuk a fermentált házi üdítőket Bárdudvarnokon. Ezzel fognak a táborzáró ünnepségen koccintani a szüleikkel. Szurkolok az óvónéninek, Kis Zsófinak – aki óvodapedagógus, édesanya, a Rezgő Nádszál jurta tulajdonosa -, hogy teljesüljön az álma: egy ERDEI ÓVODA létrehozása, ahol a gyerekek minden napjukat a szabadban töltik, jó és kevésbé jó időben egyaránt.

Fehér üledék az üveg alján

A fermentált zöldségek vagy gyümölcsök alján megjelenő fehér üledék miatt nem kell aggódnod, ez csak a tejsavbaktériumok mellékterméke, vagy ahogy a fiam mondaná:  bacikaki.  

Fermentálás Kalaznón

A Kalaznóért Egyesület tagjait is érdekelte, hogyan tehetnék el a kertjükben megtermelt zöldségeket és gyümölcsöket más módszerrel, mint ahogy megszokták, ezért hozzájuk is elutaztam, és egy jó hangulatú fermentálós délután keretén belül segítettem nekik elindulni a fermentálás útján. Köszönöm a kedvességeteket, a szíves vendéglátást!

Fermentálás a Hotel Palotában

Nagyon örülnék neki, ha egyre több vendéglátóhelyen találkozhatnék ferment hozzávalókkal vidéken, ezért is fogadtam el a lillafüredi Hotel Palota  felkérését, hogy avassam be Bózsó István séfet a fermentálás varázslatos világába. Életreszóló élmény volt velük dolgozni, nagyon hálás vagyok nekik, hogy beengedtek a műhelyükbe, és én is  tanulhattam tőlük!

Füvesasszonyok 1.

RÉPÁSSY ENIKŐ Lételemem az utazás, írom ezt úgy, hogy pár éve beköltöztem egy erdei házikóba, ahová nagyon jól esett bekuckózni, és a home office munka-család tengelyen mozogva, kizárólag a mikrokörnyezetemmel foglalatoskodni. Idén viszont ellenállhatatlan vágyat érzek arra, hogy újra hátamra vegyem a túratáskámat, mint az egyetemi évek alatt, és felkutassam azokat a Nőket, akik az […]

Százszorszép-saláta

Pár darab medvehagymalevélből és százszorszépből egy sebtiben összedobott, maradékmentő saláta készült. Csíráztatott csicseriborsó, jégcsapretek, apróra vágott podagrafű és medvehagyma került bele illatos ibolya és százszorszép virág társaságában. A salátákat általában mustáros-fermentlés vinaigrette-tel keverem át, ennek alapreceptje: •1 rész olívaolaj •1/2 rész mustár •1 rész fermentlé (elhagyható, nálam citromlépótló) •csipet só, bors ízlés szerint Jól összerázom […]

Pitypang kávé

Azt nem állítom, hogy minden nap, de ha rámjön a hoppáré és sok a  pitypang a kertben, akkor nemcsak a leveleket gyűjtöm be, hanem a gyökerét. Alaposan megmosom, erős kefével sikálom, darabokra vágva kiszárítom, és 60 fokon még rápirítok a sütőben is 10-15 percig. De nagyon kell figyelni, nehogy megégjen! Amikor elérem a szép pörkölési […]

Frissítő italok

Bármennyire is vadul hangzik, a természetben, a gyümölcsök felületén, a virágok bibéiben számtalan vadélesztő él, melyeket összehívhatsz egy nagy házibulira, hogy végül egy csodásan frissítő, egészséges, házi üdítőd legyen. Mindig egy kiválasztott gyümölcs adja nálam az alapot, ehhez kedvem és lehetőségeim szerint teszek fűszernövényeket, ehető erdei gizgazokat, virágokat, olykor a konyhában is használt karakteres fűszereket [...]

Meggyes Pastis

A fagyasztó aljában eldugva találtam egy csomag meggyet. Első pillanatban a kavart meggyes képe ugrott be, de mivel azt anyukám sokkal jobban tudja csinálni, mint én, inkább útnak indítottam belőle egy újabb ferment házi üdítőt. Ugyanazzal a hozzávalókkal és készítési eljárással, mint az előző poszt, csak az alma mellé bekerült a meggy is. Miért pastis? [...]

Fakéreg. Nekem tányér. 😊

Sonkatál currys köleskencével, fermentált céklalében pácolt főtt tojással, vadzöldséges kimchivel, kaporolajjal löttyintett, feketeszezámos retekkel, házi kenyérrel. A sonkán erdei salsa verde: podagrafű, zamatos turbolya, lósóska, petrezselyem, citrom, gyömbér, fermentált medvehagyma, szójaszósz, fokhagyma. Mert Az ERDŐ finom és sok Dzsindzsa ehető benne! Kellemes húsvéti ünnepeket! #gaztronómia #húsvét