GAZTRONÓMIA

Amikor beköltöztünk erdei házikónkba, lelkesen fogtam bele a kertészkedésbe, ám hamar jött a kijózanító felismerés, hogy a túlburjánzó, mindenféle vadzöldek mellett labdába sem rúgnak a kultúrnövények és magok. Eleve itt éltek már előttünk is, sokkal erőteljesebbek, gyorsabban fejlődnek, gondozás nélkül is nőnek, mint ‘a gaz’…
Lassan, évszakról-évszakra megismertem a bennünket körülvevő, ehető vadnövényeket, kísérletezek velük a konyhámban, miközben csodás barátokra leltem a profi vadnövény szakértők között is, akikhez mindig fordulhatok tanácsért.

🌳💚Ha érdekel, milyen az ehető erdő, tartsatok velem, vaduljunk együtt!

Gálik Judit

Programjaim, ahová várlak szeretettel:

🌿

→ 2024. ÁPRILIS 27. 15:00
Ehető vadnövényes séta és fermentálás
→ 2024. JÚNIUS 22. 15:00
Az én vadzöldséges kimchi-m
Erdőkertünk a Balaton déli partján számos ehető vad-, és gyomnövényben bővelkedik.
Lehet, hogy a te kertedben is megtalálható némelyik, amiről eddig azt gondoltad, hogy irtandó gyom vagy csak egy jelentéktelen zöld.
🌿 Ha szívesen megismernéd, hogy mely vadon termő, ehető növényeket fogyasztjuk, illetve melyek azok a gyomnövények/gizgazok, amiket mi felhasználunk hétköznapi GAZ-tronómiánk során, akkor várunk szeretettel!
✍️A séta közben nemcsak a növénytémát érintjük, mesélek a biodiverzitásról, etnobotanikai hagyományokról, fermentálásról, és megosztok veled pár saját receptet is, hozz magaddal jegyzetfüzetet!

🤝 A program adomány alapú, ajánlott adomány 3000Ft/fő, de barterezhetünk is, ha van valami terméked, kérdezz meg, hátha pont örülnék neki!

Gyerekkel és jól nevelt kutyával is érkezhetsz, de ha nem szeretnéd a figyelmed megosztani, inkább érkezz egyedül, vagy hozz magaddal kísérőt!

Helyszín: Dél-balaton, Lengyeltóti. Ennél pontosabbat nem tudok írni, mert a címünk nincs fent a google-ön, a gps nem fog téged idevezetni, de ha jelentkezel, küldök térképet! Így izgalmasabb is… 🙂
A séta időtartama 1-1,5 óra.
Ha nagyon szeretnél jönni, de az időpont nem jó neked, nézz rá a többi eseményre, vagy kérj privát időpontot!
🏡 Várunk szeretettel erdei otthonunkban!

Jelentkezés:
E-mail: gaztronomia.balaton@gmail.com
Telefon: 06 30 8800408

Írásaim, feljegyzések, receptek, tapasztalatok, praktikák...

Fermentáljunk együtt!

Hagymaszagú kányazsombor, podagrafű, zamatos turbolya, lósóska, medvehagyma gazdagítja a heti kimchi adagunkat. Ha figyeled már egy ideje, hogy egyre többen fermentálnak, de még nem mertél belevágni egyedül, csatlakozz be hozzám! ÁPRILIS 29. 15:00 MÁJUS 6. 15:00 MÁJUS 13. 15:00 Mindhárom napon várlak szeretettel egy közös zöldségcsetkelésre, ahol mesélek neked az alap tudnivalókról és tapasztalataimról. Előtte [...]

Frissítő italok

Bármennyire is vadul hangzik, a természetben, a gyümölcsök felületén, a virágok bibéiben számtalan vadélesztő él, melyeket összehívhatsz egy nagy házibulira, hogy végül egy csodásan frissítő, egészséges, házi üdítőd legyen. Mindig egy kiválasztott gyümölcs adja nálam az alapot, ehhez kedvem és lehetőségeim szerint teszek fűszernövényeket, ehető erdei gizgazokat, virágokat, olykor a konyhában is használt karakteres fűszereket [...]

Meggyes Pastis

A fagyasztó aljában eldugva találtam egy csomag meggyet. Első pillanatban a kavart meggyes képe ugrott be, de mivel azt anyukám sokkal jobban tudja csinálni, mint én, inkább útnak indítottam belőle egy újabb ferment házi üdítőt. Ugyanazzal a hozzávalókkal és készítési eljárással, mint az előző poszt, csak az alma mellé bekerült a meggy is. Miért pastis? [...]

Fakéreg. Nekem tányér. 😊

Sonkatál currys köleskencével, fermentált céklalében pácolt főtt tojással, vadzöldséges kimchivel, kaporolajjal löttyintett, feketeszezámos retekkel, házi kenyérrel. A sonkán erdei salsa verde: podagrafű, zamatos turbolya, lósóska, petrezselyem, citrom, gyömbér, fermentált medvehagyma, szójaszósz, fokhagyma. Mert Az ERDŐ finom és sok Dzsindzsa ehető benne! Kellemes húsvéti ünnepeket! #gaztronómia #húsvét

Imádom a fermentált zöldségek színeváltozását! 🤩

5-6 nap alatt a konyhapulton el is készült az áprilisi sztárferment, a retek. Üvegenként egy szál kaporral, 10szem mustármaggal, 1 gerezd fokhagymával és 2%-os sóoldattal készült, lezártam, tálcára állítottam - és nagyvonalúan ott felejtettem pár napra. Előfordulhat, hogy a lé kicsurog a kupak alól, akkor azt letörlöm.  2%-os sóoldat kisokos * 1 liter vízhez kimérek [...]

Zamatos turbolya 7x

Zamatos turbolya 7x Hamarosan virágzik a zamatos turbolya, ami azt jelenti gaztronómiai vonatkozásban, hogy egyedülálló ánizsos zamatát már nem sokáig élvezhetem, mert virágzáskor veszít erejéből, valamint a levelei sem lesznek már zsengék. Összegyűjtöttem 7 ételt, amibe mostanában zamatos turbolyát tettem. 1. LEVES * vöröslencse vagy sárgarépa, burgonya...mindenféle krémlevesbe beledobom. Amibe eddig petrezselyemzöldet vágtam, most tuti [...]