![🌸](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/tf0/1/16/1f338.png)
![🍇](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/te/1/16/1f347.png)
![🍊](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t38/1/16/1f34a.png)
![🍋](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/tb9/1/16/1f34b.png)
Tavaly jöttem rá, hogy a kertünkben elszaporodó zamatos turbolya ánizsos aromája a francia Pastis likőrhöz hasonló ízvilágot komponál ezekben az italokban, ezért még nálam most ő van főszerepben.
Amikor kezdőként a prototípus üdítőmet felbontottam, engem lenyűgözött az élettel teli pezsgés, tetszett, ahogy a gyümölcsök és a virágok vadul wellneszeznek a lé tetején, kidobni is sajnáltam őket, inkább belesütöttem őket piskótába. ![♻️](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/tf8/1/16/267b.png)
![♻️](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/tf8/1/16/267b.png)
![☮️](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t60/1/16/262e.png)
Kezdjünk is hozzá!
HOZZÁVALÓK egy 0,7-es befőttesüveghez, ami kb. 2 bögre ital lesz.
* 1 alma vagy banán kisebb darabokra vágva
* egy kávéskanálnyi reszelt gyömbér
* 5 dl klórmentes víz (pl. szénsavmentes ásványvíz)
* 2 szelet bio citrom
* tetszőleges fűszerek
* Mosd ki a befőttesüveget, szárítsd meg.
* Harmadáig töltsd tele a kisebb darabokra vágott gyümölccsel.
* Dobd hozzá a bio citromot és a gyömbért.
* Öntsd fel az üveg tartalmát a vízzel, és mérj hozzá egy evőkanál cukrot, csipet sót.
* Kavargasd meg, majd zárd le az üveget, és egy tányérba állítva tedd 18-24 fok közötti hőmérsékletre, ez általában a sima konyhapult. A lényeg, hogy ennél hidegebb vagy melegebb ne legyen.
* Nemes egyszerűséggel hagyd is ott 4-5 napra, miközben az italodban lévő tejsavbaktériumok nagy valószínűséggel elkezdenek dolgozni. A lé opálosodni kezd, az üveg még sziszeghet is a keletkezett széndioxodtól. Ki is folyhat, ezért kell a tányér.
* 4-5 nap után bontsd fel az üveget óvatosan a
mosogatókagyló felett 》》 kortyolj bele, barátkozz vele, döntsd el, hogy ízlik-e vagy, az egész egy nagy hülyeség csupán. ![🙂](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t4c/1/16/1f642.png)
![❗️](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t50/1/16/2757.png)
![🙂](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t4c/1/16/1f642.png)
A FOTÓN LÉVŐ ITALOM 5 LITERES ÜVEGBEN
* 5 l-es befőttesüveg
* 1 közepes alma kisebb darabokra vágva
* 3 szelet bio citrom
* egy ujjnyi gyömbér
* egy marék százszorszép
* 1 csokor árvacsalán
* 10 fej pitypangvirág
* egy marék illatos ibolya
* egy csokor zamatos turbolya
* 3 kis levél muskotályzsálya levele (most bújnak elő)
* norabora fáról a sapkámba akadt egy vékony ágacska, amin virágok voltak, így hát az is belekerült
* csipet tengeri só
* 3,5 l klórmentes vízet tudtam beletölteni, ezért 7 evőkanál cukrot tettem még hozzá (literenként 2-3 evőkanállal számolhatsz, a cukrot helyettesítheted mézzel is)
Elkészítési mód a fent leírtak alapján.
MIÉRT JÓ?
„Az erjesztett, alkoholmentes italok hasznos mikroorganizmusok millióit tartalmazzák. Probiotikus tulajdonságaiknak köszönhetően stimulálják az immunrendszert és táplálják a bélflórát.”
FONTOS!
„Ez a rövid idejű erjesztés még tartalmaz cukrot, ezért fruktózintollerancia, inzulinrezisztencia vagy cukorbetegség esetén fogyasztását nem ajánljuk, még a legnagyobb odafigyelés mellett is tartalmazhat minimális mennyiségű alkoholt, amelnyke hatását nem feltétlenül érezzük. Az alkohol pohárba töltve általában hamar elillan, de mindig kóstoljuk meg az üdítőnket, mielőtt gyermekeknek adunk belőle!”
//idézet: Király Ágnes * Egyszerűen fermentálj! – HVG könyvek 2021//
Ajánlom neked ezt a csoportot, ha még több infóra vágysz: Fermentálás – tippek, trükkök, receptek
Vagy a 3 csodás könyvet, amit a ferment fanatikusok Bibliának hívnak egymás között:
* Király Ágnes : Egyszerűen fermentálj!
* Király Ágnes-Horváth Judit: Fermentált konyha
* Holly Davis: Fermentálás
Mert Az ERDŐ finom és sok Dzsindzsa ehető benne!
Ha szívesen megismernéd, hogy mely vadon termő, ehető növényeket fogyasztjuk, tarts velünk a kertsétán!