Meggyes Pastis

A fagyasztó aljában eldugva találtam egy csomag meggyet. Első pillanatban a kavart meggyes képe ugrott be, de mivel azt anyukám sokkal jobban tudja csinálni, mint én, inkább útnak indítottam belőle egy újabb ferment házi üdítőt.
Ugyanazzal a hozzávalókkal és készítési eljárással, mint az előző poszt, csak az alma mellé bekerült a meggy is.
Miért pastis? Mert a zamatos turbolya ánizsos aromája a francia Pastishoz hasonló ízvilágot ad.
Hozzávalók
* 5 l-es befőttesüveg
* 1 közepes alma kisebb darabokra vágva
* 25 dkg meggy
* 3 szelet bio citrom
* egy ujjnyi reszelt gyömbér
* egy marék százszorszép
* 10 fej pitypangvirág
* egy marék illatos ibolya
* egy csokor zamatos turbolya
* csipet tengeri só
* 3,5 l klórmentes vizet tudtam beletölteni, ezért 7 evőkanál cukrot tettem még hozzá (literenként 2-3 evőkanállal számolhatsz, a cukrot helyettesítheted mézzel is)
Vegyél elő egy 5 literes befőttesüveget, mosd ki jól, szárítsd meg. Nem szükséges kifőznöd, alapos mosószeres kimosás bőven elég.
Harmadáig töltsd tele kisebb darabokra vágott gyümölcsökkel (alma, banán, meggy…amid van).
Dobj hozzá két karika bio citromot, egy darabka gyömbért lereszelve. Öntsd fel az üveg tartalmát klórmentes vízzel (ez lehet szénsavmentes ásványvíz) és adagold hozzá a cukrot és sót.
Kavard el, majd zárd le az üveget, és egy tányérba állítva tedd 18-24 fok közötti hőmérsékletre, ez általában a sima konyhapult. A lényeg, hogy ennél hidegebb vagy melegebb ne legyen. Nemes egyszerűséggel hagyd is ott 4-5 napra, miközben az italodban lévő tejsavbaktériumok nagy valószínűséggel elkezdenek dolgozni. A lé opálosodni kezd, az üveg még sziszeghet is a keletkezett szénsavtól. Ki is folyhat, ezért kell a tányér.
4-5 nap után bontsd fel az üveget óvatosan a mosogatókagyló felett és kortyolj bele, hogy ízlik-e.
Ha túl édesnek találod, akkor hagyhatod még pár napig a pulton, hogy a tejsavbacik az összes cukrot megegyék, akkor savanykásabb lesz az italod.
Ha szereted édesebben, akkor fogyaszthatod is azonnal.
Minden ital máshogy működik, nekem sincs két ugyanolyan. Ez benne az izgalmas. 😊