GAZTRONÓMIA
Amikor beköltöztünk erdei házikónkba, lelkesen fogtam bele a kertészkedésbe, ám hamar jött a kijózanító felismerés, hogy a túlburjánzó, mindenféle vadzöldek mellett labdába sem rúgnak a kultúrnövények és magok. Eleve itt éltek már előttünk is, sokkal erőteljesebbek, gyorsabban fejlődnek, gondozás nélkül is nőnek, mint ‘a gaz’…
Lassan, évszakról-évszakra megismertem a bennünket körülvevő, ehető vadnövényeket, kísérletezek velük a konyhámban, miközben csodás barátokra leltem a profi vadnövény szakértők között is, akikhez mindig fordulhatok tanácsért.
🌳💚Ha érdekel, milyen az ehető erdő, tartsatok velem, vaduljunk együtt!
Gálik Judit
GAZTRONÓMIA HÍRMORZSÁK FELIRATKOZÁS
FERMENTÁLÓS WORKSHOPOK
Amikor végre alábbhagy a hőség és fellélegzünk, az erdőbe pedig hűvös, tiszta illattal érkezik meg az ősz, akkor eljött a fermentumok téli elrakásának ideje.
Most fogjuk feltölteni a kamrát csodás fermentumokkal, amihez kihasználjuk a szeptemberi ehető vadnövények zsenge leveleit. Kökény, vadalma, podagrafű, zamatos turbolya, mezei sóska várja, hogy a zöldségek hűséges társa legyen.
Vadnövényes fermentálásunk alkalmával teszünk egy rövid sétát erdőn-mezőn, begyűjtjük a növényeket, mesélek is róluk, majd kényelmes fotelekben, házi szörpöt szürcsölve meghallgathatsz egy lényegretörő, informatív előadást a fermentálás folyamatáról, az egészségre gyakorolt hatásáról, a hibafaktorokról.
Felvértezve a legfontosabb tudnivalókkal, elkészítünk egy zöldségmixet, amiből minden résztvevő hazavihet egy 0,7l-es üveggel.
Amit hoznod kell magaddal: zárt cipő, kullancsriasztó.
Amit adok: minden felszerelést biztosítok a fermentáláshoz, egy 0,7l-es üveget tele színes zöldségekkel vihetsz majd haza magaddal!
A workshop után már otthon is bátran belevághatsz a saját íz-, és zöldségkombinációd megalkotásába.
A séta és a fermentálás ideje: 2-3 óra, de mivel én nem sietek sehova, válaszolok minden felmerülő kérdésre, barátkozunk, beszélgetünk, ahogy az a korábbi eseményeken is volt, és milyen jó volt…
Az időpontokról: február-március-április folyamán ismétlődő események lesznek, mivel egyéb elfoglaltságaink mellé tudom csak beilleszteni ezeket az alkalmakat, sajnos nem mindig tudok hétvégi/szombati napot megjelölni, de hátha valakinek a hétköznap is jó.
A workshop adomány alapú, ajánlott adomány 3500Ft/fő, de barterezhetünk is, ha van valami terméked, kérdezz meg, hátha pont örülnék neki: méz, házi tojás, házi sajt …stb.
Gyerekkel és jól nevelt kutyával is érkezhetsz, de ha nem szeretnéd a figyelmed megosztani, inkább érkezz egyedül, vagy hozz magaddal kísérőt!
HELYSZÍN: Dél-balaton, Lengyeltóti. Ennél pontosabbat nem tudok írni, mert a gps nem fog téged idevezetni, körbevisz a hegyen, ahonnan nem tudsz majd lejönni, ezért ha jelentkezel, emailben küldök neked egy térképet, amivel gond nélkül megtalálod erdei házikónkat!
Messziről érkeznél? Nálunk meg is szállhatsz, kérdezz, érdeklődj bátran!
Ha nagyon szeretnél jönni, de az időpontok nem jó neked, kérj privát időpontot!
Várunk szeretettel erdei otthonunkban!
Jelentkezés:
E-mail: gaztronomia.balaton@gmail.com
Telefon: 06 30 8800408